RYPENES UTROLIGE VERDEN

Hva i all verden kan holde liv i rypene gjennom en snørik vinter på Hardangervidda? Vel, ikke alle overlever – over halvparten dør av kulde, underernæring eller de blir spist av rev, ørn eller andre rovdyr. For de som klarer det er det en tøff kamp, og alle "hjelpemidler" må tas i bruk. I utgangspunktet er rypen godt rustet med en tykk fjærdrakt som kan "blåses opp", og temperaturer ned til minus10 grader merkes ikke for å beskytte seg mot ekstrem kulde og også mot rovdyr om natten graver rypen seg ned i snøen. Denne operasjonen går svært fort og vil ikke bli foretatt på et sted der det er spor oppå snøen. (Under uheldige omstendigheter kan det fryse skare på snøen og rypene blir sittende innesperret). For å holde seg tørr har rypene fjærkledning som er vannavstøtende. Denne smøres også med nebbet ved hjelp av fett fra oljekjertelen som ligger på overstumpen. Ellers har rypene krås hvor de har sterke muskler til å "male" opp maten. Her må alltid være stein (1-5 millimeter) for å

I rypenes natur ligger dette å ikke overbeite på et sted. Det de faktisk spiser om vinteren er stort sett kvist – knoppene blir spyttet ut. Vier blir foretrukket før bjørk.Spising / hvile skjer i intervaller på to timer, hvert måltid kan gjerne være 100 gram og bestå av hele 5000 småbiter. Særlig i Nord-Norge hender det at ryper beiter i trærne.

Pardannelsen er vanligvis ferdig medio april, eggleggingen skjer i siste del av mai. Da kommer ett egg til dagen, 8-12 egg (ca 23g). Eggene er hardføre – de tåler snø, frost og vann. Rypehøna har evnen til å øke blodsirkulasjonen når den kommer tilbake til eggene. Hun kan også kommunisere med kyllingene slik at hun kan få alle til å komme ut samtidig! Når rypa ligger på reiret og blir skremt, kan pulsen synke ned til 25 slag. I et motsatt fall ved jaktskremsel kan pulsen stige til 500 slag! Kyllingene kommer ca til St. Hans. I den første tiden er det viktig at kyllingene finner innsekter. Blåbærblomst, marikåpe og bregneblader er også god kost. Noen artige forsøk med ryper i fangenskap har vist at hvis en tar bort egg etter hvert som rypen legger disse kan rypen til sammen legge 50 egg. Hvis en derimot legger 10 egg oppi redet til rypen vil den stoppe og legge seg til å ruge – kan rypene telle?

Gjennomsnittlig egg-tap for rypebestanden er 20%, gjennomsnittlig kyllingtap (4 første uker) er 45%, og ivdere kyllingdødlighet til midten av september: 20%. Voksne ryper har en årlig dødlighet på 50%, ungfugl 70-80%. Det som blir felt av jegere utgjør ca 10% av bestanden.